24.07.2021

Виросли майже удвічі: як змінилися ціни на продукти в Україні

В Україні за останній рік подорожчали продукти, найбільше змінилися ціни на цибулю, моркву, капусту, пшеничне борошно, пшоняну і ячну крупи.

Про це повідомляє НАРОДНА ПРАВДА з посиланням на голову Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка в Facebook.

Виросли майже удвічі: як змінилися ціни на продукти в Україні

Виросли майже удвічі: як змінилися ціни на продукти в Україні

“З початку 2018 всі види білого і чорного хліба подорожчали на 16%. Значно зросла в ціні бакалія. Беззаперечним лідером у цьому сегменті продуктів є пшоняна крупа, яка додала 50%. Пшеничне борошно і ячна крупа зросли з січня по листопад на 18%, макаронні вироби – на 15%, манка – на 14%, рис – на 4%”, – повідомив Дорошенко.

При цьому, тільки ціна гречки і цукру з початку року знизилася відповідно на 25% і 8%.

Відзначається, що з м’ясного кошика найбільше зросли в ціні свинина – на 17% і філе курки – на 16%, варена ковбаса і яловичина додали 11%, куряча тушка – 9%, морожена риба – 8% і сало – 7%.

Серед молочних продуктів найбільше подорожчала сметана – на 7%, молоко і вершкове масло – на 5%, а кисломолочні сири – на 3%.

Група-лідер по зростанню вартості – це овочі борщового набору. Так, цибуля додала 90%, морква – 80%, капуста – 65% та картопля – 9%.

Тобто, в ТОП-5 продуктів (за даними Державної служби статистики), які найбільше зросли в ціні в Україні з початку року, увійшли:

  • цибуля ріпчаста 90%;
  • морква 80%;
  • білокачанна капуста 65%;
  • пшона крупа 50%;
  • пшеничне борошно і ячна крупа 18%.

“Альтернативне дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж показує, що з 28 лютого по 1 листопада 2018 подорожчали хлібобулочні вироби, а саме хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку подорожчав на 13%, батон – на 16%, хліб пшеничний з борошна першого ґатунку – на 20%, а житній хліб – на 21%”, – зазначив Дорошенко.

При цьому пшоно подорожчало на 44%, макарони – на 34%, рис – на 17%, манка та борошно – на 15% та масло – на 5%, а подешевшали гречка – на 13% та цукор – на 3%.

Також зросли в ціні молочні продукти: молоко – на 18%, вершкове масло – 16%, сметана – 7%, сир – 3%;

А з м’ясного кошика найбільше подорожчало філе курки – на 19%, ковбаса – 18%, свинина – 15%, яловичина – 11%, сало – 7%. З овочів борщового набору: цибуля подорожчала на 48%, морква – на 47%, капуста – на 14%, картопля – на 8%.

Відповідно, за даними Асоціації постачальників торговельних мереж, ТОП-5 продуктів, які найбільше подорожчали з 28 лютого по 1 листопада 2018 року, виглядає наступним чином:

  • цибуля 48%;
  • морква 47%;
  • пшоно 44%;
  • макарони 34%;
  • житній хліб і ячна крупа 21%.

“Не журіться про те, що було, а насолоджуйтесь тим, що є”, – радить Дорошенко.

Нагадаємо, протягом першого півріччя 2018 року, ціни на продукти харчування в Україні в середньому зросли на 4 відсотки.

На продукти для святкування Нового року, цього року українцям доведеться витратити на 20 відсотків більше грошей, ніж у минулому році.

Жителів Донецька шокували цінники в магазинах — куряче м’ясо продають за ціною 265 рублів (майже 110 гривень), свинину дешевше 300 рублів (124 гривні) не знайти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.